Radio stanice bez vlasnika i para

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on February 28, 2016 at 10:25 AM

Radio-stanice Sombor, Bačka Palanka, Bač i Odžaci od novembra nisu dobile ni dinar od opština iako su i dalje zvanično javna preduzeća.

 

Zaposleni kažu da već mesecima očekuju da država odredi njihove udele u kapitalu i da se registruju kao deonička društva.


Jelena Tuševljaković, novinarka u bivšoj TV BAP u Bačkoj Palanci, za agoniju lokalnih elektronskih medija okrivljuje Agenciju za privatizaciju koja nije na vreme donela kompletna pravila privatizacije.

- Zbog nedefinisanih pravila i nezainteresovanosti države moja matična kuća je izlicitirana na basnoslovnih 250.000 evra, što naravno niko nije želeo da plati.

- Tako je uništena mogućnost da se neko javi i možda sa manje sredstava sačuva radio-stanicu - kaže Tuševljakov.

- U privatizaciji smo bili potpuno prepušteni sami sebi - ističe Zoran Lukić, direktor Radio Odžaka, dodajući da je u redakciji sada samo troje zaposlenih. On kaže da od novembra sami isplaćuju troškove da ne bi otišli u stečaj, a o platama nema ni govora.

- Pravo na dobijanje besplatnih udela, odnosno nekadašnjih akcija od Ministarstva privrede, imamo samo nas troje. Praktično, mi ćemo biti vlasnici i pokušaćemo da opstanemo - kaže Lukić.

Posle propale privatizacije 2007. doveden je u pitanje i opstanak regionalnog Radio Sombora, ali novinari se nadaju da bi lokalna vlast mogla da pomogne u nalaženju kupca iz stečaja.

Značajnu vrednost nekih lokalnih medija čine objekti, ali mnogi smatraju da su opterećenje za poslovanje.

- Skupi su za održavanje i niko neće da ih zakupi - kaže Lukić, podsećajući da njihov radio ima i veliku bioskopsku salu.

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments