Podrska UONS-a: JER IM SE MOZE

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on November 1, 2014 at 3:15 PM

Udruzenje onlajn novinara Srbije donelo je odluku da podrzi Inicijativu mladih za ljudska prava koje pokreće kampanju “Jer im se može” kojom ukazuje na sve prisutnije nasilje u društvu u Srbiji i neodgovarajući način obračuna državnih institucija sa tim problemom.

Kampanja je pokrenuta povodom izrade modela nacionalne strategije protiv nasilja, koja će biti predstavljena u novembru na radnoj konferenciji u Beogradu, koja će okupiti predstavnike državnih institucija, nevladinih organizacija i eksperte iz te oblasti.


Biće predstavljen nacrt strategije koja nudi predlog za sistematsko rešavanje problema nasilja.

Prema navodima Inicijative, u Srbiji postoji nekoliko parcijalnih strategija za borbu protiv nasilja u različitim segmentima društva, ali na nivou institucija ne postoji sveobuhvatan program za trajnije rešavanje.

Fokus nacrta nove strategije je nasilje među mladima i nad ženama.

Kroz višemesečnu kampanju, Inicijativa je obišla deset gradova u Srbiji u kojima je razgovarala sa srednjoškolcima o tome kakve bi promene voleli da vide u svom okruženju, koje bi im bile korisne u borbi protiv nasilja.

Srednjoškolci uočavaju brojne propuste u funkcionisanju mehanizama koje je država uvela kako bi se povećala bezbednost u školama. Većina njih smatra da su školski policajci loše rešenje u praksi jer nisu prisutni sve vreme u školama i ne poznaju učenike. Sprečavanje nasilja, kako kažu, moguće je samo uz inicijativu roditelja, kao što je slučaj u jednoj gimnaziji u Nišu u kojoj su roditelji angažovali privatno obezbeđenje uz koje se učenici osećaju sigurnije: “Kad god je neki problem, mi zovemo čika Nešu. On uvek sve reši. I sve nas poznaje po imenu, tako da zna i kada se neko sa strane uvuče u školu”, objašnjavaju srednjoškolci.

Kao najveći problem izdvojili su nepoverenje u institucije za koje veruju da ih neće zaštititi ukoliko budu dovoljno hrabri da prijave nasilje, kao i to da one koji su za nasilje odgovorni neće na adekvatan način procesuirati.

“Nepoverenje koje srednjoškolci imaju u institucije, kako škole, tako i druge državne organe, nije iznenađujuće s obzirom na neefikasnost države u domenu prevencije i kažnjavanja nasilja, pogotovo u slučajevima koji su poznati u medijima: Uroš Mišić, Miloš Radisavljević Kimi, Ivan Bogdanov, Miša Vacić, Mladen Obradović…

Ovim lošim primerom koji država daje svojim građanima – da se nasilje ne kažnjava, već nagrađuje – Inicijativa se bavi u svojoj kampanji ‘Jer im se može’”, kako kroz video, tako i kroz sajt jerimsemoze.rs.

Inicijativa sprovodi taj projekat u okviru programa “Građansko društvo za budućnost”, u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC), uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments