Medijski zakoni uskoro u Briselu

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on February 19, 2014 at 8:30 AM

Nacrti zakona o javnom informisanju i o elektronskim medijima uskoro će biti poslati u Brisel na ekspertizu, najavio je danas pomoćnik ministra kulture i informisanja Srbije Saša Mirković.

Na okruglom stolu “Kablovski TV operatori i sloboda medija u Srbiji”, on je istakao da je Nacrt zakona o javnom informisanju, koji je krovni zakon, spreman za slanje stručnjacima EU.

“Taj dokument je preveden i trenutno se radi prateća dokumentacija, tabele usklađenosti. Očekujemo da će narednih dana biti u Briselu”, rekao je Mirković.

Dodao je da se Nacrt zakona o elektronskim medijima trenutno usklađuje s mišljenjima iz drugih ministarstava, ističući da je taj tekst u fazi u kojoj se priprema za prevođenje i da treba da počne da se radi tabela usklađenosti.

“Očekujemo da i taj nacrt zakona uskoro krene u Brisel. To znači da ćemo u ovom periodu imati dva zakona koji će biti na analizi u Briselu, što potvrđuje da je i ovaj period tokom predizborne kampanje iskorišćen za reformske procese u Ministarstvu kulture i informisanja”, istakao je Mirković.

Treći medijski zakon – o javnim medijskim servisima je, kako je naveo, “u fazi u kojoj samo jedan deo nedostaje, a to je deo koji je izuzetno bitan i tiče se finansiranja javnih servisa”.

Prema rečima Mirkovića, u budućnosti je potrebno naći održivi model finansiranja javih servisa.

“Na tom modelu bi trebalo da radi stručna radna grupa u čijem formiranju treba da uzmu učešće Ministarstvo finansija, predstavnici RTV i RTS, Ministarstva kulture i informisanja i razne druge institucije”, dodao je Mirković.

On je podsetio da su novi medijski zakoni predviđeni još medijskom strategijom iz septembra 2011.

“Nadamo se da će u dogledno vreme sva tri zakona biti u skupštinskoj proceduri i usvojeni. Ova tri zakona predstavljaju priključak savremenim tokovima i stvaraju bazu za razvoj medija i njihovo bolje funkcionisanje”, istakao je Mirković.

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments