view:  full / summary

Osuda hapsenja novinara Stefana Cvetkovica

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on July 19, 2018 at 8:05 AM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS) najoštrije osuđuje današnje hapšenje slobodnog onlajn novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve, koje je obavljeno apsolutno nezakonito i bez ikakvog objašnjenja.

Novinar Cvetković nedavno je bio kidnapovan, zatim fizički napadnut i prebijen u prisustvu više svedoka.

Sinoć su nepoznati napadači pucali iz vozila u pokretu na njega i njegovog prijatelja što je kulminacija serije napada na njega zbog njegovog angažmana na istraživačkom projektu utvrđivanja političke pozadine ubistva kosovskog političara Olivera Ivanovića.

Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS) zahteva od nadležnih organa hitno puštanje na slobodu novinara Cvetkovića, koji je inače član Upravnog odbora UONS-a, kao i obrazloženje njegovog hapšenja.

Tamara Skroza napustila NUNS

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on July 5, 2018 at 2:35 PM Comments comments (0)

Novinarka Tamara Skroza objavila je na Fejsbuku da je, posle dve decenije aktivnog članstva, prinuđena da izađe iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), zbog medijskog nastupa generalnog sekretara NUNS-a Svetozara Rakovića.

"Raković je u Jutarnjem programu televizije N1 naveo da sam svojom nedavnom ostavkom u Izvršnom odnoru NUNS-a nanela štetu Udruženju", podsetila je Skroza i ukazala da je to ocena posle koje ne vidi svrhu svog daljeg ostanka.


Skroza je napomenula da, pošto je u Savetu za štampu predstavnica NUNS-a, prestaje i njen angažman u tom samoregulatornom telu.

"Za slobodu medija i govora, kao i za profesionalne standarde, i nadalje ću se istrajno boriti, pre svega kroz svoj novinarski rad", poručila je Skroza.

OSUDA PRETNJI NOVINARIMA SERIJALA "RIKOSET"

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on July 5, 2018 at 1:45 PM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS) najoštrije osuđuje pretnje smrću autorima serijala "Rikošet specijal" Goranu Markoviću i Saši Mirkoviću, kao i neviđenu medijsku cenzuru i satanizaciju istraživačkog projekta Rikošeta "Ko je ubio Olivera?" koje orkestrirano sprovode prorežimski mediji.

Istraživački centar onlajn novinara Srbije (ICONS) učestvovao je na partnerskim osnovama u projektu "Ko je ubio Olivera?" a učestvovaće i u narednim istraživačkim poduhvatima produkcije Rikošet.

Očekujemo hitnu reakciju nadležnih organa u cilju zaštite integriteta ugroženih autora projekta "Ko je ubio Olivera?" kao i obustavu medijske harange koja se protiv njih besomučno vodi već danima u svim medijima koje kontroliše aktuelni režim.

DISKRIMINACIJA MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on May 24, 2018 at 2:50 AM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS) uputilo je dopis Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije zahtevajući odgovore na pitanja u vezi sa diskriminatorskim odnosom pomenutog ministarstva prema nekim novinarskim udruženjima

Poštovana gospodo,

Obraćamo vam se molbom da nam objasnite ko, kada, kako i zašto je odlučio da diskriminiše novinarska udruženja u Srbiji koja se selektivno uključuju u rad raznih državnih tela i projekata od javnog značaja, uključujući i izradu nacrta nove medijske strategije?

Da li je objašnjenje vašeg ministarstva, možda, da u izradi nove medijske strategije Srbije mogu da učestvuju samo “stara” udruženja novinara, inače uveliko kompromitovana u dosadašnjem radu saradnjom sa totalitaristima koji su vladali Srbijom?

Ili se, ipak, radi o svesnoj diskriminaciji svih onih novinarskih udruženja koja u svom radu ne propagiraju ulazak Srbije u NATO vojnu alijansu i ne podržavaju javno onaj deo opozicije koji se zalaže za natoizaciju Srbije?Takođe očekujemo odgovor na pitanje, zašto se u u rad komisija koje odlučuju o projektnom sufinansiranju medijskih projekata od javnog značaja ne uključuju predstavnici svih registrovanih novinarskih udruženja nego, opet, samo oni koji su u dosadašnjem radu novac svih poreskih obveznika Srbije dodeljivali samo onim medijima koji propagiraju natoizaciju Srbije?

Očekujemo vaše odgovore i objašnjenja.

S poštovanjem,

Udruženje onlajn novinara Srbije


OSUDA PRETNJI UREDNIKU PORTALA "SRBIN INFO"

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on January 9, 2018 at 7:00 AM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS) traži od nadležnih institucija da ispitaju sve okolnosti i pozadinu slučaja pretnji smrću glavnom uredniku sajta „Srbin info“ Dejanu Petru Zlatanoviću. Zlatanović je slučaj prijavio policiji, a ona je, kako je rekao, „zapisala broj telefona sa kojeg su upućene pretnje" i predmet prosledila tužilaštvu.

Uz brutalne pretnje iznešene najpre u razgovoru mobilnim telefonom, a zatim i u sms porukama, nepoznati počinilac je Zlatanoviću obećao da će ga lišiti života uz salve uvreda, psovki i vikanje.

Ovo je nedopustiv pritisak na novinare u Srbiji koji su ugroženiji nego ikad!

Portal “Srbin info”saopštio je da je njihovom glavnom uredniku telefonom prećeno smrću. Zlatanović je slučaj prijavio policiji a ona je predmet, prema njegovim rečima, prosledila tužilaštvu.

Ovo je 84. prijavljeni incident u kome su žrtve novinari Srbije u 2017. godini.

Top lista 20 najpopularnijih informativnih sajtova u 2018.godini

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on December 26, 2017 at 11:35 AM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije obavilo je i ove godine istraživanje posećenosti informativnih portala Srbije i napravilo listu 20 najposećenijih portala sa informativnim sadržajem.


Evo te liste:

1. Blic.rs 5

2. Kurir.rs 8

3. B92.net 12

4. Telegraf.rs 20

5. Novosti.rs 26

6. Espreso.rs 30

7. Srbijadanas.com 32

8. Alo.rs 34

9. N1info.com 39

10. Rts.rs 42

11. Mondo.rs 46

12. Informer.rs 47

13. Naslovi.net 54

14. Navidiku.rs 57

15. Noizz.rs 70

16. Pulsonline.rs 76

17. Prva.rs 77

18.Danas.rs 80

19. Politika.rs 85

20. Vice.com 93


NAPOMENA: Brojevi označavaju rejting posećenosti u Srbiji.

(zanimljivo je da portal Pink.rs nije među prvih dvadeset iako se radi o protežiranom i reklamiranom portalu istoimene televizije)

OSUDA NAPADA NA NOVINARKE PINKA

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on September 16, 2017 at 11:50 AM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS) najoštrije osuđuje napad na novinarke Pinka koji se dogodio na današnjem protestu pokreta Dveri i stranke Zdrava Srbija protiv cenzure medija i očekuje brzo procesuiranje napadača koji je ugrozio živote novinarki na obavljanju svog posla.


UONS očekuje od nadležnih organa i ministra policije Nebojše Stefanovića ispitivanje pozadine celog slučaja i moguću umešanost određenih struktura u ceo slučaj i moguću vezu napadača sa nekim političkim činiocima koji nemaju veze sa organizatorima protesta.SLOBODA ZA DEJANA ANDJUSA

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on July 17, 2017 at 5:30 AM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije najoštrije osuđuje nezakonito hapšenje i držanje u pritvoru novinara Dejana Anđusa koji se našao na meti aktuelnog režima odmah nakon javnih istupa u kojima je optužio predsednika Srbije za spregu sa kriminogenim navijačkim grupama i njegovog političkog angažmana u pokretu “Cela Srbija” koji se legitimisao u javnosti kao ozbiljan politički protivnik Vučiću i njegovom režimu.


Nepojmljivo je da Srbijom slobodno šetaju narko-bosovi poput Dragoslava Kosmajca, tajkuni koji su ojadili državu poput Miroslava Bogićevića, Bogoljuba Karića, Miroslava Miškovića i ostalih, dok u isto vreme jedan novinar čami u zatvoru samo zbog javno izrečene misli i političkog angažmana.

UONS se obavezuje da o slučaju “Anđus” obavesti sve relevantne međunarodne novinarske i organizacije za zaštitu ljudskih prava, u nadi da će progon nepodobnih novinara u Srbiji prestati i da će vladavina prava zameniti bezakonje i ogoljenu silu koju Vučićev režim demonstrira nad onima koji mu nisu po volji.

Danas je Svetski dan slobode medija

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on May 3, 2017 at 5:55 AM Comments comments (0)

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija, kojeg je 3. maja 1993. godine ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN).

Srbija je pogoršala poziciju na rang listi zemalja međunarodne organizacije "Reporteri bez granica" o slobodi medija za 2016. godinu i sa 59. pala na 66. mesto. Jedno mesto ispred Srbije je Bosna i Hercegovina, Hrvatska je na 74. mestu, dok je Slovenija 37.


Organizacija je navela da je sloboda medija u Srbiji od 2014. u opadanju.

U izveštaju istraživačkog centra Evropskog parlamenta (EP) navedeno je da sloboda medija na Zapadnom Balkanu nije potpuna, pošto se zemlje u tom regionu suočavaju s politizacijom, problemima u sprovođenju zakona i zastrašivanjem novinara, uz porast autocenzure.

Kako je navedeno u ovogodišnjem izveštaju pod nazivom "Zapadni Balkan: Trendovi slobode medija", autocenzura je izazvana kako suptilnim, tako i otvorenim uticajima, kvalitetno novinarstvo je otežano, a favorizuje se "tabloidizacija".

"Mešavina niskih primanja koja se isplaćuju kasno, slaba sigurnost posla, rad bez ugovora ili sa lako raskidivim ugovorima predstavlja direktan oblik pritiska koji podstiče širenje autocenzure, otežava nezavisnost, kvalitetno novinarstvo i favorizuje 'tabloidizaciju'. Sindikati novinara i zakoni o radu su od ključnog značaja za ublažavanje ovih problema", navodi se u izveštaju EP.

U izveštaju "Reportera bez granica" piše da sloboda medija u svetu "nije nikad bila više ugrožena".

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na zaštitu slobode medija, navodeći da je potrebna "zajednička borba za naše pravo na istinu".

"Sloboda medija unapređuje mir i pravdu za sve. Sloboda medija je ključna u borbi protiv dezinformacija. Potrebna je zajednička borba za naše pravo na istinu", rekao je Gutereš.

DA PRESTANE DEVASTACIJA RTK!

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on February 15, 2017 at 7:45 AM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS) upućuje javni apel nadležnim organima Republike Srbije i Grada Kragujevca da preduzmu sve moguće raspoložive mere u cilju sprečavanja dalje devastacije Radio-televizije Kragujevac, koja je pod sumnjivim okolnostima prodata u bescenje zloglasnom tajkunu Radoici Milosavljeviću iz Kruševca, koji se široj javnosti predstavio i kao "ubica medija" širom Srbije.

Zbog ogromnih teškoća u radu i neispunjenih obaveza vlasnika, RTK prestala je sa emitovanjem programa, oficijelni sajt RTK je ugašen, vozni park je rasprodat a vredna emisiona i druga oprema je otuđena, novinari ove medijske kuće ne primaju plate mesecima već i nalaze se bukvalno na ivici egzistencije, što navodi na sumnju da se uništavanje ove medijske kuće realizuje planski i sistematski.

UONS očekuje reakciju nadležnih i pravni epilog situacije u kojoj se nalazi RTK, novčano kažnjavanje kruševačkog tajkuna Radoice Milosavljevića i izmirenje obaveza koje on ima prema RTK i zaposlenima.Rss_feed