view:  full / summary

Urednik Informera da prestane da kuka i da bruka profesiju

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on October 27, 2018 at 6:20 PM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS) poziva urednika dnevnog lista Informer Dragana J. Vučićevića da prestane da bruka profesiju na konferencijama za novinare na kojima kuka zbog tužbe koju je protiv njega i njegovih novina podneo lider saveza za Srbiju Dragan Đilas.

Odgovornost za javno izrečenu reč mora da postoji, niko ne sme da bude izuzet od odgovornosti pa ni Dragan J. Vučićević.

Ukoliko se dokaže da je kriv, onda će morati da odgovara pred nadležnim institucijama a upravo se Vučićević zalaže za poštovanje zakona i institucija.

Vucic je najveci strani spijun u Srbiji

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on October 9, 2018 at 4:20 AM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS) najoštrije osuđuje izjave funkcionera BIA Marka Parezanovića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koje sve nezavisne i slobodne novinare koji kritički pišu o režimu u Srbiji svrstava u “strane špijune”.

Marko Parezanović je nedavno izjavio da su “najveća pretnja Srbiji strani agenti koji deluju u medijima, nevladinim organizacijama i opozicionim strankama”, a Vučić je potvrdio navode o delovanju agenata, uz konstataciju da oni “nemaju uticaj u srpskom društvu”.

Činjenica je da predsednik Srbije otvoreno sarađuje sa albanskim teroristima na Kosovu koji su sada državni funkcioneri u tamošnjim institucijama, sa fondacijom Džordža Soroša koju redovno optužuju mediji pod njegovom kontrolom da rade protiv Srbije, sa NATO paktom koji je preoravao Srbiju bombama sa osiromašenim uranijumom ali i sa stranim tajnim službama poput američkih FBI i CIA, pa je onda nejasno da li je on u stvari taj strani špijun i to onaj koji ima najveći uticaj u srpskom društvu jer je predsednik države?

Izgleda da Vučić i njegov režim smatraju da samo oni imaju ekskluzivno pravo da sarađuju sa javnim i tajnim stranim službama i da pritom nikome ne polažu nikakve račune?

To govori o poistovećivanju predsednika Srbije i njegovog režima sa državom, što je veoma opasno i pogubno.

Očekujemo izvinjenje Parezanovića i Vučića svim novinarima Srbije kao i svim pripadnicima nevladinog sektora u Srbiji.


Osuda pretnji novinaru Zoranu Radovanovicu

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on September 21, 2018 at 4:50 AM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS) osuđuje pretnje novinaru Zoranu Radovanoviću iz Kragujevca koji je izveštavajo o dešavanjima na gradskom Univerzitetu.

UONS očekuje od predstavnika Univerziteta u Kragujevcu da prestanu da ugrožavaju bezbednost novinara.

Više novinara reklo je za UNS da im je prećeno zbog izveštavanja o smeni rektora Univerziteta, kao i vraćanja na Pravni fakultet optuženih u korupcionaškoj aferi "Indeks".

UONS je pozvao policiju i tužilaštvo da hitno reaguju i zaštite Radovanovića.

"Pretnje i pritisci na novinare i medije deo su ružne prošlosti Srbije kojoj nikako ne smemo da dozvolimo da se povampiri".

Osuda hapsenja novinara Stefana Cvetkovica

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on July 19, 2018 at 8:05 AM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS) najoštrije osuđuje današnje hapšenje slobodnog onlajn novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve, koje je obavljeno apsolutno nezakonito i bez ikakvog objašnjenja.

Novinar Cvetković nedavno je bio kidnapovan, zatim fizički napadnut i prebijen u prisustvu više svedoka.

Sinoć su nepoznati napadači pucali iz vozila u pokretu na njega i njegovog prijatelja što je kulminacija serije napada na njega zbog njegovog angažmana na istraživačkom projektu utvrđivanja političke pozadine ubistva kosovskog političara Olivera Ivanovića.

Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS) zahteva od nadležnih organa hitno puštanje na slobodu novinara Cvetkovića, koji je inače član Upravnog odbora UONS-a, kao i obrazloženje njegovog hapšenja.

Tamara Skroza napustila NUNS

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on July 5, 2018 at 2:35 PM Comments comments (0)

Novinarka Tamara Skroza objavila je na Fejsbuku da je, posle dve decenije aktivnog članstva, prinuđena da izađe iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), zbog medijskog nastupa generalnog sekretara NUNS-a Svetozara Rakovića.

"Raković je u Jutarnjem programu televizije N1 naveo da sam svojom nedavnom ostavkom u Izvršnom odnoru NUNS-a nanela štetu Udruženju", podsetila je Skroza i ukazala da je to ocena posle koje ne vidi svrhu svog daljeg ostanka.


Skroza je napomenula da, pošto je u Savetu za štampu predstavnica NUNS-a, prestaje i njen angažman u tom samoregulatornom telu.

"Za slobodu medija i govora, kao i za profesionalne standarde, i nadalje ću se istrajno boriti, pre svega kroz svoj novinarski rad", poručila je Skroza.

OSUDA PRETNJI NOVINARIMA SERIJALA "RIKOSET"

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on July 5, 2018 at 1:45 PM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS) najoštrije osuđuje pretnje smrću autorima serijala "Rikošet specijal" Goranu Markoviću i Saši Mirkoviću, kao i neviđenu medijsku cenzuru i satanizaciju istraživačkog projekta Rikošeta "Ko je ubio Olivera?" koje orkestrirano sprovode prorežimski mediji.

Istraživački centar onlajn novinara Srbije (ICONS) učestvovao je na partnerskim osnovama u projektu "Ko je ubio Olivera?" a učestvovaće i u narednim istraživačkim poduhvatima produkcije Rikošet.

Očekujemo hitnu reakciju nadležnih organa u cilju zaštite integriteta ugroženih autora projekta "Ko je ubio Olivera?" kao i obustavu medijske harange koja se protiv njih besomučno vodi već danima u svim medijima koje kontroliše aktuelni režim.

DISKRIMINACIJA MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on May 24, 2018 at 2:50 AM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS) uputilo je dopis Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije zahtevajući odgovore na pitanja u vezi sa diskriminatorskim odnosom pomenutog ministarstva prema nekim novinarskim udruženjima

Poštovana gospodo,

Obraćamo vam se molbom da nam objasnite ko, kada, kako i zašto je odlučio da diskriminiše novinarska udruženja u Srbiji koja se selektivno uključuju u rad raznih državnih tela i projekata od javnog značaja, uključujući i izradu nacrta nove medijske strategije?

Da li je objašnjenje vašeg ministarstva, možda, da u izradi nove medijske strategije Srbije mogu da učestvuju samo “stara” udruženja novinara, inače uveliko kompromitovana u dosadašnjem radu saradnjom sa totalitaristima koji su vladali Srbijom?

Ili se, ipak, radi o svesnoj diskriminaciji svih onih novinarskih udruženja koja u svom radu ne propagiraju ulazak Srbije u NATO vojnu alijansu i ne podržavaju javno onaj deo opozicije koji se zalaže za natoizaciju Srbije?Takođe očekujemo odgovor na pitanje, zašto se u u rad komisija koje odlučuju o projektnom sufinansiranju medijskih projekata od javnog značaja ne uključuju predstavnici svih registrovanih novinarskih udruženja nego, opet, samo oni koji su u dosadašnjem radu novac svih poreskih obveznika Srbije dodeljivali samo onim medijima koji propagiraju natoizaciju Srbije?

Očekujemo vaše odgovore i objašnjenja.

S poštovanjem,

Udruženje onlajn novinara Srbije


OSUDA PRETNJI UREDNIKU PORTALA "SRBIN INFO"

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on January 9, 2018 at 7:00 AM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS) traži od nadležnih institucija da ispitaju sve okolnosti i pozadinu slučaja pretnji smrću glavnom uredniku sajta „Srbin info“ Dejanu Petru Zlatanoviću. Zlatanović je slučaj prijavio policiji, a ona je, kako je rekao, „zapisala broj telefona sa kojeg su upućene pretnje" i predmet prosledila tužilaštvu.

Uz brutalne pretnje iznešene najpre u razgovoru mobilnim telefonom, a zatim i u sms porukama, nepoznati počinilac je Zlatanoviću obećao da će ga lišiti života uz salve uvreda, psovki i vikanje.

Ovo je nedopustiv pritisak na novinare u Srbiji koji su ugroženiji nego ikad!

Portal “Srbin info”saopštio je da je njihovom glavnom uredniku telefonom prećeno smrću. Zlatanović je slučaj prijavio policiji a ona je predmet, prema njegovim rečima, prosledila tužilaštvu.

Ovo je 84. prijavljeni incident u kome su žrtve novinari Srbije u 2017. godini.

Top lista 20 najpopularnijih informativnih sajtova u 2018.godini

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on December 26, 2017 at 11:35 AM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije obavilo je i ove godine istraživanje posećenosti informativnih portala Srbije i napravilo listu 20 najposećenijih portala sa informativnim sadržajem.


Evo te liste:

1. Blic.rs 5

2. Kurir.rs 8

3. B92.net 12

4. Telegraf.rs 20

5. Novosti.rs 26

6. Espreso.rs 30

7. Srbijadanas.com 32

8. Alo.rs 34

9. N1info.com 39

10. Rts.rs 42

11. Mondo.rs 46

12. Informer.rs 47

13. Naslovi.net 54

14. Navidiku.rs 57

15. Noizz.rs 70

16. Pulsonline.rs 76

17. Prva.rs 77

18.Danas.rs 80

19. Politika.rs 85

20. Vice.com 93


NAPOMENA: Brojevi označavaju rejting posećenosti u Srbiji.

(zanimljivo je da portal Pink.rs nije među prvih dvadeset iako se radi o protežiranom i reklamiranom portalu istoimene televizije)

OSUDA NAPADA NA NOVINARKE PINKA

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on September 16, 2017 at 11:50 AM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS) najoštrije osuđuje napad na novinarke Pinka koji se dogodio na današnjem protestu pokreta Dveri i stranke Zdrava Srbija protiv cenzure medija i očekuje brzo procesuiranje napadača koji je ugrozio živote novinarki na obavljanju svog posla.


UONS očekuje od nadležnih organa i ministra policije Nebojše Stefanovića ispitivanje pozadine celog slučaja i moguću umešanost određenih struktura u ceo slučaj i moguću vezu napadača sa nekim političkim činiocima koji nemaju veze sa organizatorima protesta.
Rss_feed