view:  full / summary

OSUDA PRETNJI UREDNIKU PORTALA "SRBIN INFO"

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on January 9, 2018 at 7:00 AM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS) traži od nadležnih institucija da ispitaju sve okolnosti i pozadinu slučaja pretnji smrću glavnom uredniku sajta „Srbin info“ Dejanu Petru Zlatanoviću. Zlatanović je slučaj prijavio policiji, a ona je, kako je rekao, „zapisala broj telefona sa kojeg su upućene pretnje" i predmet prosledila tužilaštvu.

Uz brutalne pretnje iznešene najpre u razgovoru mobilnim telefonom, a zatim i u sms porukama, nepoznati počinilac je Zlatanoviću obećao da će ga lišiti života uz salve uvreda, psovki i vikanje.

Ovo je nedopustiv pritisak na novinare u Srbiji koji su ugroženiji nego ikad!

Portal “Srbin info”saopštio je da je njihovom glavnom uredniku telefonom prećeno smrću. Zlatanović je slučaj prijavio policiji a ona je predmet, prema njegovim rečima, prosledila tužilaštvu.

Ovo je 84. prijavljeni incident u kome su žrtve novinari Srbije u 2017. godini.

Top lista 20 najpopularnijih informativnih sajtova u 2018.godini

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on December 26, 2017 at 11:35 AM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije obavilo je i ove godine istraživanje posećenosti informativnih portala Srbije i napravilo listu 20 najposećenijih portala sa informativnim sadržajem.


Evo te liste:

1. Blic.rs 5

2. Kurir.rs 8

3. B92.net 12

4. Telegraf.rs 20

5. Novosti.rs 26

6. Espreso.rs 30

7. Srbijadanas.com 32

8. Alo.rs 34

9. N1info.com 39

10. Rts.rs 42

11. Mondo.rs 46

12. Informer.rs 47

13. Naslovi.net 54

14. Navidiku.rs 57

15. Noizz.rs 70

16. Pulsonline.rs 76

17. Prva.rs 77

18.Danas.rs 80

19. Politika.rs 85

20. Vice.com 93


NAPOMENA: Brojevi označavaju rejting posećenosti u Srbiji.

(zanimljivo je da portal Pink.rs nije među prvih dvadeset iako se radi o protežiranom i reklamiranom portalu istoimene televizije)

OSUDA NAPADA NA NOVINARKE PINKA

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on September 16, 2017 at 11:50 AM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS) najoštrije osuđuje napad na novinarke Pinka koji se dogodio na današnjem protestu pokreta Dveri i stranke Zdrava Srbija protiv cenzure medija i očekuje brzo procesuiranje napadača koji je ugrozio živote novinarki na obavljanju svog posla.


UONS očekuje od nadležnih organa i ministra policije Nebojše Stefanovića ispitivanje pozadine celog slučaja i moguću umešanost određenih struktura u ceo slučaj i moguću vezu napadača sa nekim političkim činiocima koji nemaju veze sa organizatorima protesta.SLOBODA ZA DEJANA ANDJUSA

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on July 17, 2017 at 5:30 AM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije najoštrije osuđuje nezakonito hapšenje i držanje u pritvoru novinara Dejana Anđusa koji se našao na meti aktuelnog režima odmah nakon javnih istupa u kojima je optužio predsednika Srbije za spregu sa kriminogenim navijačkim grupama i njegovog političkog angažmana u pokretu “Cela Srbija” koji se legitimisao u javnosti kao ozbiljan politički protivnik Vučiću i njegovom režimu.


Nepojmljivo je da Srbijom slobodno šetaju narko-bosovi poput Dragoslava Kosmajca, tajkuni koji su ojadili državu poput Miroslava Bogićevića, Bogoljuba Karića, Miroslava Miškovića i ostalih, dok u isto vreme jedan novinar čami u zatvoru samo zbog javno izrečene misli i političkog angažmana.

UONS se obavezuje da o slučaju “Anđus” obavesti sve relevantne međunarodne novinarske i organizacije za zaštitu ljudskih prava, u nadi da će progon nepodobnih novinara u Srbiji prestati i da će vladavina prava zameniti bezakonje i ogoljenu silu koju Vučićev režim demonstrira nad onima koji mu nisu po volji.

Danas je Svetski dan slobode medija

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on May 3, 2017 at 5:55 AM Comments comments (0)

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija, kojeg je 3. maja 1993. godine ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN).

Srbija je pogoršala poziciju na rang listi zemalja međunarodne organizacije "Reporteri bez granica" o slobodi medija za 2016. godinu i sa 59. pala na 66. mesto. Jedno mesto ispred Srbije je Bosna i Hercegovina, Hrvatska je na 74. mestu, dok je Slovenija 37.


Organizacija je navela da je sloboda medija u Srbiji od 2014. u opadanju.

U izveštaju istraživačkog centra Evropskog parlamenta (EP) navedeno je da sloboda medija na Zapadnom Balkanu nije potpuna, pošto se zemlje u tom regionu suočavaju s politizacijom, problemima u sprovođenju zakona i zastrašivanjem novinara, uz porast autocenzure.

Kako je navedeno u ovogodišnjem izveštaju pod nazivom "Zapadni Balkan: Trendovi slobode medija", autocenzura je izazvana kako suptilnim, tako i otvorenim uticajima, kvalitetno novinarstvo je otežano, a favorizuje se "tabloidizacija".

"Mešavina niskih primanja koja se isplaćuju kasno, slaba sigurnost posla, rad bez ugovora ili sa lako raskidivim ugovorima predstavlja direktan oblik pritiska koji podstiče širenje autocenzure, otežava nezavisnost, kvalitetno novinarstvo i favorizuje 'tabloidizaciju'. Sindikati novinara i zakoni o radu su od ključnog značaja za ublažavanje ovih problema", navodi se u izveštaju EP.

U izveštaju "Reportera bez granica" piše da sloboda medija u svetu "nije nikad bila više ugrožena".

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na zaštitu slobode medija, navodeći da je potrebna "zajednička borba za naše pravo na istinu".

"Sloboda medija unapređuje mir i pravdu za sve. Sloboda medija je ključna u borbi protiv dezinformacija. Potrebna je zajednička borba za naše pravo na istinu", rekao je Gutereš.

DA PRESTANE DEVASTACIJA RTK!

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on February 15, 2017 at 7:45 AM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS) upućuje javni apel nadležnim organima Republike Srbije i Grada Kragujevca da preduzmu sve moguće raspoložive mere u cilju sprečavanja dalje devastacije Radio-televizije Kragujevac, koja je pod sumnjivim okolnostima prodata u bescenje zloglasnom tajkunu Radoici Milosavljeviću iz Kruševca, koji se široj javnosti predstavio i kao "ubica medija" širom Srbije.

Zbog ogromnih teškoća u radu i neispunjenih obaveza vlasnika, RTK prestala je sa emitovanjem programa, oficijelni sajt RTK je ugašen, vozni park je rasprodat a vredna emisiona i druga oprema je otuđena, novinari ove medijske kuće ne primaju plate mesecima već i nalaze se bukvalno na ivici egzistencije, što navodi na sumnju da se uništavanje ove medijske kuće realizuje planski i sistematski.

UONS očekuje reakciju nadležnih i pravni epilog situacije u kojoj se nalazi RTK, novčano kažnjavanje kruševačkog tajkuna Radoice Milosavljevića i izmirenje obaveza koje on ima prema RTK i zaposlenima.


UONS: Nino je neprijatno iznenadjenje

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on December 19, 2016 at 4:45 PM Comments comments (0)

 

Odluka aktuelnog režima da na mesto državnog sekretara za informisanje u Ministarstvu kulture postavi Nina Brajovića, podobnog novinara iz vremena slobizma i tadašnjeg specijalnog ratnog izveštača iz spaljenog Vukovara, neprijatno nas je iznenadila i uplašila. 

Nino Brajović se javno zalaže za povampirenje pokojnog Tanjuga i vraćanje te fantomske medijske kuće na državne jasle, odnosno na grbaču sirotih poreskih obveznika Srbije, ukidanje ograničenja u projektnom sufinansiranju medija, kao i obavezivanje osiromašenih i opljačkanih lokalnih samouprava da iz budžeta izdvajaju dva odsto za finansiranje medija.

 

UONS se protivi svemu za šta se Brajović zalaže, a on se najviše zalaže za dalje parazitiranje već privatizovanih medija na grbači sirotih poreskih obveznika Srbije, što je nedopustivo i nemoralno, a i protivzakonito u svim normalnim državama.

 

Iskreno verujemo da gospodin Brajović neće dugo sedeti u fotelji koja mu je danas dodeljena i da će njegov mandat trajati što kraće.


Povodom Svetskog dana slobode medija

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on May 3, 2016 at 4:10 PM Comments comments (0)

Povodom Svetskog dana slobode medija, Udruženje onlajn novinara Srbije izražava zabrinutost zbog aktuelnog stanja u medijima u Srbiji, atmosfere opšte neobjektivnosti i pristrasnosti koja vlada kako u provladinim, tako i u medijima koji kritički i često tendenciozno izveštavaju o političkim dešavanjima u Srbiji.

Novinari u Srbiji sve češće su izloženi agresivnom ponašanju neodgovornih pojedinaca, a novinarska profesija degradirana je kako od strane režimskih, tako i od strane opozicionih zvaničnika.

Odsustvo solidarnosti i kolegijalnosti takođe je evidentno, a novinarska udruženja podeljenija su kao nikada do sada.

Verujemo da će novinarstvo u Srbiji ipak prevazići sve probleme i da će sloboda i objektivnost medija u Srbiji biti izraženija u narednom periodu.

Protest zbog maltretiranja novinara koji je objavio istinu

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on March 28, 2016 at 6:15 PM Comments comments (0)

Ekološki medijski servis Srbije (EkoMedija), koji deluje u okviru Udruženja onlajn novinara Srbije, najoštrije protestuje zbog maltretiranja novinara požarevačkog radija Boom 93 i policijskog ispitivanja samo zbog toga što je objavio istinitu vest o neispravnoj vodi za piće u tom gradu!


Ovakav presedan nezabeležen je u svetu i pokazuje svu paranoičnost pojedinih struktura vlasti u Srbiji prema objektivnom novinarstvu.

Novinar pomenutog radija, Uroš Urošević, zaslužuje sve pohvale zbog svoje profesionalnosti i odgovornosti prema sugrađanima.

Nadamo se da će ovaj ispad u Požarevcu biti poslednji u čitavom nizu sličnih, kada je reč o maltretiranju novinara u Srbiji.

Osuda pretnji redakciji portala Insajder.net

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on March 21, 2016 at 6:40 PM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije (UONS) osuđuje pretnje smrću novinarima portala Insajder.net i zahteva od nadležnih organa da pronađu potencijalne ubice novinara i da ih liše slobode.


Hajka na novinare koji misle drugačije od onih koji ih progone,prebijaju i prete im smrću postaje trend koji zabrinjava sve u Srbiji.To mora da se zaustavi u najkraćem vremenskom roku da atmosfera straha i medijskog linča ne bi eskalirala u ono što je već viđeno na ovim prostorima pre dvadesetak godina a što se završavalo tragično po mnoge novinare.

Udruženje onlajn novinara Srbije takođe pruža podršku kolegama koji uređuju portal "Nova pobeda" a koji se nalazi na udaru onih kojima ne odgovara pisanje pomenutog portala.

Radio stanice bez vlasnika i para

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on February 28, 2016 at 10:25 AM Comments comments (0)

Radio-stanice Sombor, Bačka Palanka, Bač i Odžaci od novembra nisu dobile ni dinar od opština iako su i dalje zvanično javna preduzeća.

 

Zaposleni kažu da već mesecima očekuju da država odredi njihove udele u kapitalu i da se registruju kao deonička društva.


Jelena Tuševljaković, novinarka u bivšoj TV BAP u Bačkoj Palanci, za agoniju lokalnih elektronskih medija okrivljuje Agenciju za privatizaciju koja nije na vreme donela kompletna pravila privatizacije.

- Zbog nedefinisanih pravila i nezainteresovanosti države moja matična kuća je izlicitirana na basnoslovnih 250.000 evra, što naravno niko nije želeo da plati.

- Tako je uništena mogućnost da se neko javi i možda sa manje sredstava sačuva radio-stanicu - kaže Tuševljakov.

- U privatizaciji smo bili potpuno prepušteni sami sebi - ističe Zoran Lukić, direktor Radio Odžaka, dodajući da je u redakciji sada samo troje zaposlenih. On kaže da od novembra sami isplaćuju troškove da ne bi otišli u stečaj, a o platama nema ni govora.

- Pravo na dobijanje besplatnih udela, odnosno nekadašnjih akcija od Ministarstva privrede, imamo samo nas troje. Praktično, mi ćemo biti vlasnici i pokušaćemo da opstanemo - kaže Lukić.

Posle propale privatizacije 2007. doveden je u pitanje i opstanak regionalnog Radio Sombora, ali novinari se nadaju da bi lokalna vlast mogla da pomogne u nalaženju kupca iz stečaja.

Značajnu vrednost nekih lokalnih medija čine objekti, ali mnogi smatraju da su opterećenje za poslovanje.

- Skupi su za održavanje i niko neće da ih zakupi - kaže Lukić, podsećajući da njihov radio ima i veliku bioskopsku salu.

OSUDA HAKERSKIH I DRUGIH NAPADA NA NEZAVISNE MEDIJE I PORTALE

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on February 26, 2016 at 7:40 PM Comments comments (0)

Udruženje onlajn novinara Srbije osuđuje učestale hakerske napade i nasrtaje na nezavisne medije Srbije i portale NVO koje se bave istraživačkim novinarstvom.


Najnoviji DDOS napad na portal Teleprompter, pretnje KRIK-u,NVO koja istražuje kriminal i korupciju i sve češće je na udaru režima i raznovrsni pritisci na vlasnika Avaks televizije iz Lazarevca zbog njegovog političkog angažmana u Republikanskoj stranci,uključujući i blokadu oficijelnog sajta pomenute televizije, zabrinjavajući su i za svaku su osudu.


Svaka cenzura,pre ili kasnije,vodi u ogoljenu diktaturu.

Udruženje onlajn novinara Srbije otvoriće svoje onlajn medije podjednako za sve učesnike predstojećih izbora dajući tako svoj doprinos širenju potisnute demokratije u Srbiji i beskompromisnoj borbi protiv svakog vida cenzure.


Osuda skandalozne izjave ministra Bratislava Gasica

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on December 7, 2015 at 1:50 PM Comments comments (0)

Zapanjeni smo količinom prostakluka i primitivizma u izjavi, sada već sasvim izgledno, bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića upućenoj novinarki B92 koja je, pre svega, ljudsko biće, žena sa ličnim, profesionalnim dignitetom i dostojanstvom.


Udruženje onlajn novinara Srbije očekuje hitnu smenu ili ostavku ovog kontroverznog člana Vučićevog tima.

Nadamo se da se ovakvi ispadi predstavnika vlasti nikada više neće ponoviti.

ICONS: Top 30 najposecenijih inofmativnih portala Srbije u Oktobru

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on November 12, 2015 at 4:30 AM Comments comments (0)

Istraživački centar onlajn novinara Srbije (ICONS) istraživao je posećenost informativnih portala u Srbiji za mesec Oktobar 2015.godine.

 

  1. Blic

  2. B92

  3. Srbija danas

  4. Telegraf

  5. Informer

  6. Alo

  7. 24sata

  8. RTS

  9. Novosti

10. Kurir


11. Telegram

12. Puls online

13. 021

14. Teleprompter

15. Espreso

16. Srbin info

17. Svet

18. Balkan press

19. Svet plus

20. Story

21. Webtribune

22. Danas

23. Politika

24. Zelene novine

25. Peščanik

26. Južna Srbija info

27. Hello magazine

28. Pravda

29. E novine

30. Newsweek

 

ICONS će redovno pratiti promene posećenosti domaćih informativnih portala i o tome obaveštavati širu javnost zbog sve većeg značaja prodaje marketinškog prostora na internetu.

 

 

Tasovac: Tanjug se "auto-ugasio"

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on November 6, 2015 at 10:45 AM Comments comments (0)

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac potvrdio je da je premijer Aleksandar Vučić bio protiv gašenja medijske agencije Tanjug, ali ne i protiv poštovanja zakona, i istakao da će "sve biti po zakonu, bar dok je on ministar".

"Hoću zbog stenograma i istorije da kažem koliko sam razočaran onim što se desilo oko Tanjuga. Hoću zbog stenograma i istorije da kažem da sam bio protiv gašenja Tanjuga", rekao je premijer na današnjoj sednici vlade, obraćajući se direktno ministru Tasovcu.


Tasovac je u saopštenju potvrdio te navode, i dodao:

"Najpre moram, ne zbog istorije, nego zbog istine i elementarnog poštenja, da potvrdim navode medija sa današnje sednice vlade. Od reči do reči su tačni. Takođe, zbog istih razloga, potvrđujem i da je premijer bio protiv gašenja Tanjuga, ali ne i protiv poštovanja zakona", naveo je Tasovac u saopštenju.

Naglavačke

Ministar je rekao da oni koji su tražili da se država skloni iz medija sad viču da ostane, oni koji su godinama za tržište i fer utakmicu sad ćute ili traže odgovornost od onih koji su im upravo takvu utakmicu omogućili, dok bi oni koji su za EU integracije i usaglašavanje propisa Srbije sa evropskim sada da se u njihovom slučaju "ne držimo zakona kao pijan plota".

"I uz puno poštovanje njegovih razloga, od kojih je sudbina 180 zaposlenih verovatno bila na prvom mestu, moram da kažem da sam ja bio za poštovanje zakona i svako postupanje koje je u skladu sa zakonom", naveo je Tasovac.

"To ne znači da ja lično nisam zabrinut za zaposlene u Tanjugu, kao i sve ostale zaposlene u državnim medijima koji nisu našli kupca. Ali, taj lični osećaj, nikako nije mogao, niti je trebalo da me spreči u obavljanju mog osnovnog posla kao ministra informisanja", dodao je Tasovac i istakao da je to pre svega sprovođenje Medijske strategije, usvojene 2011. godine, u saglasnosti i uz učešće svih novinarskih i medijskih udruženja, a po kojoj je dužnost države bila da izađe iz vlasničke strukture medija i omogući ravnopravnu i fer tržisnu utakmicu.

On je "one koji danas kukaju i napadaju Vladu" podsetio na Strategiju, te da je posle javnih rasprava i konsultacija sa Briselom, usvojen i set medijskih zakona, koji je odredio rokove za ostvarenje strategije i izlazak države iz vlasničke strukture medija.

Prema njegovim rečima, budući da su medijski zakoni usvojeni avgusta 2014. godine, mediji su imali punih 15 meseci da se pripreme za proces privatizacije.

"Isto toliko vremena imali su i ljudi u Tanjugu i drugim državnim medijima da potraže kupca ili bar privatizacionog savetnika. Tačno toliko vremena imali su i ljudi iz Tanjuga, ako ni za šta drugo, a ono bar da Agenciji za privatizaciju u propisanom roku podnesu zahtev za organizovanje besplatne podele akcija", naveo je Tasovac i istakao da je u tome moglo da pomogne "i sada skandalizovano novinarsko udruženje".

On je naveo da pomoć države niko nije tražio 15 meseci, čekajući, kako je naveo, da medijska reforma propadne, kao i tolike do sada.

"Možda i zato što im je bilo lagodnije da to vreme potroše na priče o cenzuri i autocenzuri, zaboravljajući da je beg od učešća u poslu privatizacije medija, najgori oblik autocenzure ikada zabeležen. Gospodo, na taj način ste se, bukvalno, auto-ugasili. I sada smo tu gde smo", rekao je Tasovac.

TEORETISANJA PO TWITTERU NISU REFORME, ZAŠTO NISTE KUPILI TANJUG?

"Sprovođenje zakona jeste deo reformi medija, što svakako nisu teoretisanja po Twitteru, tribinama i stranim ambasadama. Primena zakona omogućava tržište, sprečava cenzuru, i svodi priče o autocenzuri na ono što i jesu - preuzimanje odgovornosti za ono što svako od nas jeste, šta ume i zna", naveo je Tasovac.

Ministar je upitao zašto oni koji hoće Tanjug nisu kupili agenciju ili joj bar našli kupca, što je moglo da bude urađeno i za nešto manje od 400.000 evra u drugom krugu aukcije.

"Gde ste bili? Šta ste radili tih 15 meseci? Niste čuli za strateške partnere, kredite, biznis planove na osnovu kojih se dobija novac za projekte? Naravno da niste, pošto ste se, sve to vreme bavili špekulacijama o državnom uticaju na medije, pritiscima, cenzuri", naveo je Tasovac.

Kako ističe, to im je bilo važnije i iskazivalo je manje truda od eventualnog udruživanja radi kupovine nacionalne agencije, iz koje bi, kao njeni vlasnici, mogli da emitujete vesti kakve god želite.

"Ali, pošto to niste hteli, sada vam je opet država kriva. I hteli bi da umesto vas reši i Tanjug i sve ostale medije koje niko neće. E tu ste se prevarili, bez obzira na prirodnu ljudsku empatiju prema svakome ko ostane bez posla", naveo je Tasovac.

Ministar je rekao da je više od 70 odsto oglašenih medija našlo kupca na tržištu, te da će svi mediji koji su na vreme podneli zahtev Agenciji za privatizaciju pristupiti podeli besplatnih akcija zaposlenima.

"Sve će biti po zakonu, bar dok sam ja ministar", rekao je Tasovac.

On je uputio i "izvinjenje" zbog toga što juče nije bio ni u Sarajevu, na zajedničkoj sednici vlada Srbije i BiH ni u Beogradu, i što nije odgovarao na pitanja o Tanjugu, objasnivši da je bio u Parizu, na Generalnoj skupštini Uneska, posvećenoj zahtevu Kosova za prijem u ovu organizaciju.

"Danas sam tu", zaključio je Tasovac.

ICONS: Top 30 najposecenijih inofmativnih portala Srbije

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on October 1, 2015 at 8:10 AM Comments comments (0)

Istraživački centar onlajn novinara Srbije (ICONS) istraživao je posećenost informativnih portala u Srbiji za mesec Septembar 2015.godine.


TOP 30 najposećenijih informativnih portala u Srbiji – Septembar 2015.godine

 

1. Blic

2. B92

3. Kurir

4. Telegraf

5. Novosti

6. Alo

7. 24sata

8. RTS

9. Puls online

10. Srbija danas

11. Politika

12. Pravda

13. 021

14. Svet

15. S media

16. Srbin info

17. Teleprompter

18. Danas

19. Svet plus

20. Story

21. Webtribune

22. Balkan press

23. Newsweek

24. Ana

25. Peščanik

26. Južna Srbija info

27. Hello magazine

28. Tračara

29. E novine

30. Fejsbuk reporter

ICONS će redovno pratiti promene posećenosti domaćih portala i o tome obaveštavati širu javnost zbog sve većeg značaja prodaje marketinškog prostora na internetu.

 


NEDOPUSTIVO RATNOHUSKACKO "NOVINARSTVO" DEVEDESETIH

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on September 25, 2015 at 6:40 PM Comments comments (0)

Predstavnici medija i nevladinog sektora, učesnici skupštine Poslovnog udruzenja asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“, zajednički su osudili današnje izveštavanje pojedinih beogradskih listova. Kako su istakli na skupu održanom povodom dvadesetogodišnjice rada Lokal presa, nedopustivo je da danas naslovne strane novina u Srbiji izgledaju kao devedesetih godina, sa ratnohuškačkim tekstovima, punim govora mrznje. Oni su predstavnike vlasti pozvali da se jasno ograde od ovakvog načina izveštavanja, jer se u suprotnom može smatrati da podržavaj takav uređivački koncept. Učesnici skupštine su urednicima i novinarima listova koji izveštavaju na nedopustiv način, ukazali na moguće posledice i pozvali ih da se pridržavaju etičkih i profesionalnih standarda.Članice Poslovnog udruženja asocijacije lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres“

Koalicija protiv diskriminacije: Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava, Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS network), Udruženje studenata sa hendikepom, Gayten LGBT, PRAXIS i Regionalni centar za manjineKoalicija za pristup pravdi: Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, CHRIS – mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, NUNS i Praxis

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Udruženje novinara Srbije (UNS)

NAPOMENA: Udruženje onlajn novinara Srbije u potpunosti deli gore iznete stavove i osuđuje neprimeren i šovinistički vokabular vodećih medija u Srbiji povodom aktuelnih dešavanja u vezi sa izbegličkom krizom.

ICONS: Top 15 najposecenijih portala Srbije

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on September 25, 2015 at 7:45 AM Comments comments (0)

Istraživački centar onlajn novinara Srbije (ICONS) istraživao je posećenost portala u Srbiji. Prema podacima dobijenim iz više relevantnih izvora, najposećeniji sajt Srbije je portal dnevnika Blic a odmah za njim sajt dnevnika Kurir.

Iznenađenje je da je portal Kupujemprodajem.com na trećem mestu ispred poznatog portala s dnevnim vestima Telegraf.rs dok se dnevne novine Novosti nalaze tek na petom mestu.


TOP 15 NAJPOSEĆENIJIH PORTALA U SRBIJI

1. Blic.rs

2. Kurir.rs

3. Kupujemprodajem.com

4. Telegraf.rs

5. Novosti.rs

6. Mondo.rs

7. Kupindo.com

8. Alo.rs

9. 24sata.rs

10. Navidiku.rs

11. Pulsonline.rs

12. Rts.rs

13. Srbijadanas.com

14. Halooglasi.com

15. Naslovi.net

 

Najbrže rastući portal u Srbiji ubedljivo je sajt Srbijadanas.com koji je, uslovno rečeno, "najmlađi" u pomenutoj konkurenciji ali se za veoma kratko vreme nametnuo i trenutno se nalazi na izvanrednom trinaestom mestu.

ICONS će redovno pratiti promene posećenosti domaćih portala i o tome obaveštavati širu javnost zbog sve većeg značaja prodaje marketinškog prostora na internetu.


Osuda ucestalih napada na novinare

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on August 28, 2015 at 9:35 AM Comments comments (0)

Povodom serije napada na novinare širom Srbije, Udruženje onlajn novinara Srbije  najoštrije osuđuje stvaranje atmosfere straha i linča za one koji imaju profesionalnu i moralnu obavezu da obaveštavaju javnost o svim dešavanjima u Srbiji na objektivan i nepristrasan način.

Nedavni pokušaj ubistva Milana Đokića, novinara "Užičke nedelje", prebijanje Senada Župljanina koji je pretučen u Odeljenju za informisanje gradske uprave Novog Pazara dok je čekao da se završi sastanak s koga je izveštavao, policijska tortura nad niškim novinarom Predragom Blagojevićem, urednikom portala "Južne vesti", pretnje novinarima i čelnicima medijske kuće B 92 i najnoviji napad na Ivana Ninića iz Centra za vladavinu prava koji se bavi istraživačkim novinarstvom, koji je brutalno pretučen u klasičnoj "sačekuši" , alarmantno upozoravaju na tendenciju porasta klime nesigurnosti za rad novinara širom Srbije i šalju ružnu i zabrinjavajuću sliku o Srbiji u svet.

Udruženje onlajn novinara Srbije podseća javnost Srbije na ne tako davna vremena kada su u Srbiji novinari ubijani kao divljač a njihove ubice ostajale van domašaja pravde.

Ne smemo dozvoliti povratak u ta za sve  pa i novinare nesigurna vremena za koja smo svi mislili da su ružna prošlost  Srbije.


Upravni odbor Udruženja onlajn novinara Srbije  

28.Avgust 2015.godine


Podrska UONS-a: JER IM SE MOZE

Posted by UDRUZENJE ONLAJN NOVINARA SRBIJE on November 1, 2014 at 3:15 PM Comments comments (0)

Udruzenje onlajn novinara Srbije donelo je odluku da podrzi Inicijativu mladih za ljudska prava koje pokreće kampanju “Jer im se može” kojom ukazuje na sve prisutnije nasilje u društvu u Srbiji i neodgovarajući način obračuna državnih institucija sa tim problemom.

Kampanja je pokrenuta povodom izrade modela nacionalne strategije protiv nasilja, koja će biti predstavljena u novembru na radnoj konferenciji u Beogradu, koja će okupiti predstavnike državnih institucija, nevladinih organizacija i eksperte iz te oblasti.


Biće predstavljen nacrt strategije koja nudi predlog za sistematsko rešavanje problema nasilja.

Prema navodima Inicijative, u Srbiji postoji nekoliko parcijalnih strategija za borbu protiv nasilja u različitim segmentima društva, ali na nivou institucija ne postoji sveobuhvatan program za trajnije rešavanje.

Fokus nacrta nove strategije je nasilje među mladima i nad ženama.

Kroz višemesečnu kampanju, Inicijativa je obišla deset gradova u Srbiji u kojima je razgovarala sa srednjoškolcima o tome kakve bi promene voleli da vide u svom okruženju, koje bi im bile korisne u borbi protiv nasilja.

Srednjoškolci uočavaju brojne propuste u funkcionisanju mehanizama koje je država uvela kako bi se povećala bezbednost u školama. Većina njih smatra da su školski policajci loše rešenje u praksi jer nisu prisutni sve vreme u školama i ne poznaju učenike. Sprečavanje nasilja, kako kažu, moguće je samo uz inicijativu roditelja, kao što je slučaj u jednoj gimnaziji u Nišu u kojoj su roditelji angažovali privatno obezbeđenje uz koje se učenici osećaju sigurnije: “Kad god je neki problem, mi zovemo čika Nešu. On uvek sve reši. I sve nas poznaje po imenu, tako da zna i kada se neko sa strane uvuče u školu”, objašnjavaju srednjoškolci.

Kao najveći problem izdvojili su nepoverenje u institucije za koje veruju da ih neće zaštititi ukoliko budu dovoljno hrabri da prijave nasilje, kao i to da one koji su za nasilje odgovorni neće na adekvatan način procesuirati.

“Nepoverenje koje srednjoškolci imaju u institucije, kako škole, tako i druge državne organe, nije iznenađujuće s obzirom na neefikasnost države u domenu prevencije i kažnjavanja nasilja, pogotovo u slučajevima koji su poznati u medijima: Uroš Mišić, Miloš Radisavljević Kimi, Ivan Bogdanov, Miša Vacić, Mladen Obradović…

Ovim lošim primerom koji država daje svojim građanima – da se nasilje ne kažnjava, već nagrađuje – Inicijativa se bavi u svojoj kampanji ‘Jer im se može’”, kako kroz video, tako i kroz sajt jerimsemoze.rs.

Inicijativa sprovodi taj projekat u okviru programa “Građansko društvo za budućnost”, u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC), uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Rss_feed